2010-02-02 15:58:03• hírek • Gozner Gertrud

Megriadtak az általányadótól

A Szatmár Megyei Cégbíróság adatai szerint tavaly a megyében körülbelül 1600 vállalkozás szüntette meg a tevékenységét.

A 2009 január és októbere közötti periódusban ugyanakkor 600 céget töröltek ki a névjegyzékből. Országos szinten ugyanabban az időszakban több mint 120 ezer vállalkozás függesztette fel a tevékenységét, ez 1000 százalékos növekedést jelent 2008 hasonló periódusához képest.

A szakemberek szerint a megszüntetett cégek magas számáért az átalányadó okolható, mivel a vállalkozások inkább leálltak három évre a tevékenységükkel, annak reményében, hogy időközben változni fog az adózási rendszer, és kedvezőbb körülmények adódnak.

Szatmár megye országos viszonylatban a 15.-ik helyen áll, ami a működő vállalkozások számát illeti, a befektetések tekintetében a 26.-ik helyet foglalja el, ugyanakkor a megyében 1581 cég működik külföldi tőkével.

Ami a megyén belüli eloszlást illeti, a vállalkozások több mit fele, 57,14 százalékuk Szatmárnémetiben fejti ki tevékenységét, nyolc százalékuk Nagykárolyban, hat százalékuk Avasfelsőfaluban és egy százalékuk Tasnádon. A megszűnő vállalkozások nyomán ugyanakkor 4858 személy került az utcára.

Az Országos Cégbíróság hivatalos közleménye alapján 2009 körülbelül 200 ezer cég függesztette fel a tevékenységét, számoltak fel, vagy töröltek ki a névjegyzékből. Így járt Bukarestben több mint 20 ezer vállalkozás, valamint 7 ezer kolozsvári és 4 ezer brassói cég is erre a sorsra jutott. A felfüggesztett cégek száma országosan körülbelül 133.300 darabra tehető.

A legkevesebb vállalkozás Giurgiu és Teleorman megyékben döntött az időszakos szünet mellett, megyénként csupán 850 darabot regisztráltak. Ugyanakkor 43600 kereskedelmi egység úgy gondolta, hogy végleg kitörli magát a bejelentett cégek listájáról. Az Országos Cégbíróság adatai szerint 2010 január elsején még 690 ezer jogi személy folytatott valamilyen gazdasági tevékenységet az országban, annak ellenére, hogy a minimáladó továbbra is érvényben van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: